4x4 hesitation in reverse? - Nissan Titan Forum
User Tag List

 
Thread Tools Display Modes
#1 Old 12-18-2005, 04:27 AM
Conkatruck
Shift_Newbie
 
Conkatruck's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 88
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
4x4 hesitation in reverse?

Has anyone else had their TITAN seem to hesitate while backing up in 4x4? Mine has done it several times, you have to smash the gas to back-up.
Conkatruck is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 12-18-2005, 08:04 AM
wdsam6
Shift_Enthusiast
 
wdsam6's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Connecticut
Posts: 168
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Welcome to the club.

I have not had that issue in the past. Maybe someone else here can help you with this.

05 LE CC 4X4, Deep-Water Blue,
Popular Captain,Leather,BigTow,OffRoad,
UtilityBed,FogLights,MoonRoof,Nav,DVD,Running Boards,
MagnaFlow Dual Exhaust
wdsam6 is offline  
#3 Old 12-18-2005, 09:17 AM
Jayson
Shift_Newbie
 
Jayson's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 68
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I have not had that problem. I have only used four wheel drive a few times and it has worked great every time. Sorry no help.
Jayson is offline  
#4 Old 12-19-2005, 01:58 AM
norcaltitan
Shift_lurker
 
Join Date: Sep 2005
Location: sacramento
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
ive had it happen twice. i had to smash the throttle to get the truck to move. taking it in for some minor fixes gonna ask the dealership about the problem with it. its only when in 4x4 mode
norcaltitan is offline  
#5 Old 12-19-2005, 02:06 AM
JayDee
Shift_Enthusiast
 
Join Date: May 2005
Location: Fayetteville, Arkansas
Posts: 412
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Send a message via AIM to JayDee
Quote:
Originally Posted by norcaltitan
ive had it happen twice. i had to smash the throttle to get the truck to move. taking it in for some minor fixes gonna ask the dealership about the problem with it. its only when in 4x4 mode
Are you TURNING or anything while this happens? You may just be binding up some of the driveline.

2005 Nissan TITAN KC SE - Blizzard White
| Captains | Big Tow | PRG 2\" Front | Deaver Springs/Bilstein Shocks Rear | Amsoil | Castrol 0w-30 | *SOLD* Replaced by 2006 VW Jetta 2.0t
JayDee is offline  
#6 Old 12-19-2005, 01:24 PM
puckerth
Shift_Fanatic
 
puckerth's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Central NY
Posts: 928
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
This is what I figured. Is this really bad for the drivetrain? I had this happen this weekend where I needed to back up out of a "parking spot" that was full of snow and had to turn so as not to hit a telephone pole. It really bound up and I tried doing it in 2 wheel drive but couldn't get out. Finally put it back in four and just gunned it. I sure was nervous thinking that I could break something but there was no other way for me to get out. Anyone have any specifics about what's going on and if you can do some major damage?
puckerth is offline  
#7 Old 12-21-2005, 07:25 AM
Conkatruck
Shift_Newbie
 
Conkatruck's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 88
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I've been backing straight out of driveways, parking spaces, etc, so I don't think I could be binding up the drivetrain. Service guys said they have never heard of this before. It's good ( sort of) to know I'm not the only one this has happened to though.
Conkatruck is offline  
#8 Old 01-02-2006, 06:32 AM
Division6
Shift_Enthusiast
 
Division6's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 235
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
My truck does the same thing. I have a 2wd though but after putting the trans in reverse I have to give it gas. It almost feels like the parking brake is engaged but it isn't. I figured it was normal. :?:
Division6 is offline  
#9 Old 11-26-2012, 04:39 PM
mbrooks281
Shift_lurker
 
mbrooks281's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: San Antonio
Posts: 28
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
did you ever find out what it was? I have the same problem, but when my truck is cold it works just fine, but when the truck is warm I have to rev to 3,500 Rpms for it to engage into reverse

2008 Pro 4x4 stock
mbrooks281 is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode


Forum Jump

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off